Πανευρωπαϊκή διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Ένα ακόμα σημαντικό βραβείο απονεμήθηκε στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το ΕΕΣ&Ρ διαγωνίστηκε και κατέκτησε το 3ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο Μεταφοράς ρομποτικής τεχνολογίας για την ανάπτυξη του πρωτότυπου μη επανδρωμένου οχήματος επιφανείας «Κρήσαλος».

Το «Κρήσαλος» είναι ένα αυτόνομο σκάφος θαλάσσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες για αποστολές έρευνας και διάσωσης, να υποστηρίξει λιμενικές και ναυτικές δυνάμεις, να βοηθήσει ερευνητικά ινστιτούτα, καθώς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς στη συλλογή δεδομένων και στην παρακολούθηση παράκτιων ή υπεράκτιων περιοχών. Το «Κρήσαλος» μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα που υπερβαίνει τα 85 χιλιόμετρα την ώρα και έχει δυνατότητα πλήρους αυτόνομης πλοήγησης.

Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση εξαιρετικών καινοτομιών στον τομέα της ρομποτικής και του αυτοματισμού, προκειμένου να προωθήσει την αριστεία στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών φορέων και βιομηχανίας. Η διάκριση που απέσπασε το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί δείγμα αναγνώρισης σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο της επιστημονικής και ερευνητικής καταξίωσής του.

Πηγή: http://www.robolab.tuc.gr/GRPAGES/GR_NEWS/YEAR_2009/GR_EURON_PRIZE.html