Στις ΔΟΥ για τα λάθη της περαίωσης

Από 10 Νοεμβρίου

Από τις 10 Νοεμβρίου θα μπορούν –επιτέλους- οι ΔΟΥ να διορθώνουν "επί τόπου" τα λάθη που εντοπίζονται στα εκκαθαριστικά περαίωσης, αφού ως τότε εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών πως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα έχει αποστείλει το "ειδικό λογισμικό" σε όλες τις εφορίες της χώρας, ώστε να μπορούν να εκδίδονται και γρηγορότερα τα νέα εκκαθαριστικά.
Μετά τα τόσα λάθη όμως που ήδη διαπιστώνονται, στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται πως φαντάζει ολοένα και περισσότερο πιθανό το ενδεχόμενο μιας παράτασης προθεσμιών για πληρωμή και υπαγωγή στη ρύθμιση.
Για να αποφύγουν τα χειρότερα πάντως, αναζητούν διαρκώς νέες λύσεις. Καθώς όπως όλα δείχνουν, χιλιάδες "λυπητερές" θα ταχυδρομηθούν τελικά σε λάθος διευθύνσεις, το υπουργείο Οικονομικών δίνει και την δυνατότητα, σε όσους φορολογούμενους έχουν κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet, να "κατεβάσουν" μέσω ίντερνετ το προσωπικό τους εκκαθαριστικό περαίωσης, προκειμένου να το ελέγξουν και να το πληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πάντως πως όσοι επαγγελματίες παραλάβουν εκκαθαριστικά αλλά επιλέξουν να μην υπαχθούν στη ρύθμιση, δεν πρέπει να φοβούνται πως θα υποστούν ελέγχους επειδή δεν πλήρωσαν.
"Η επιλογή του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωση" αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων". Οι έλεγχοι, τονίζει το υπουργείο, δεν διεξάγονται με κριτήριο την υπαγωγή ή μη στην περαίωση, αλλά στοχευμένα και βάσει κριτηρίων όπως ο τζίρος ή ο βαθμός "επικινδυνότητας" για φοροδιαφυγή κάθε επαγγέλματος (πχ γιατροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κλπ).
Επιπλέον, τονίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης με τρόπο αυτοματοποιημένο μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. γίνεται για πρώτη φορά για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και είναι απολύτως αιτιολογημένη η ύπαρξη περιπτώσεων.

 
Ειδικές περιπτώσεις
 

Το υπουργείο παραδέχεται επίσης πως έχουν ήδη καταγραφεί "ειδικές περιπτώσεις" όπου φορολογούμενοι δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξη εκκρεμοτήτων τους με την εφορία, με συνέπεια να αμφισβητούν την ορθότητα του εκκαθαριστικού. Συνήθεις είναι οι περιπτώσεις θανάτου που δεν έχει δηλωθεί από τους συγγενείς, καθώς και θανάτου που έχει μεν δηλωθεί αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση από τους κληρονόμους. Συνήθεις είναι όμως και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν πια, αλλά ουδέποτε έκαναν διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στην Δ.Ο.Υ. καθώς και επιχειρήσεων που παρότι έκαναν διακοπή εργασιών, δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία. Όλες αυτές οι περιπτώσεις, θεωρούνται από τη ΓΓΠΣ "φορολογικά ενεργές" και το μηχανογραφικό σύστημα εκδίδει εκκαθαριστικό σημείωμα για όσες από τις υπαγόμενες στην περαίωση χρήσεις είναι ανέλεγκτες. Κάθε ένσταση ή αμφισβήτηση μπορεί να διευθετηθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με την προσκόμιση των αναγκαίων αποδεικτικών.