Εφημεριδα "ΠΑΤΡΙΣ" Ηρακλείου  Κρητης  14/4/2011

Νίκος Πελεκάνος: Ερευνητής του ΙΤΕ βραβεύτηκε για την ανάπτυξη καινοτομιών στα φωτοβολταϊκά

 

 
O καθηγητής, και πρώην πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής (συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ) στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ),κ. Νίκος Πελεκάνος, βραβεύτηκε μαζί με άλλους δύο Ευρωπαίους ερευνητές στον διεθνή διαγωνισμό "Solar-Innovation 2010" για την ανάπτυξη καινοτομιών στο πεδίο των φωτοβολταϊκών.

Ο κ. Πελεκάνος είναι ένας από τους τρεις αποδέκτες του βραβείου, με την πρόταση που υπέβαλε για την "Ανάπτυξη νέας γενιάς φωτοβολταϊκών με χρήση χαμηλο-διάστατων III-V ημιαγωγικών νανοδομών".

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από τη Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Commissariat a l'Energie Atomique), μετά από διεθνή διαγωνισμό και επιλογή μεταξύ δεκάδων προτάσεων, και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση και παροχή υλικοτεχνικής υποδομής για την πραγματοποίηση της ερευνητικής πρότασης σε ορίζοντα τριετίας.

Εκτός του κ. Πελεκάνου βραβεύτηκαν η Βρετανίδα ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού Σύγχροτρου, Τάμζιν Λάμφορντ και ο Γάλλος ερευνητής, Βενσάν Ρενάρ, του Ινστιτούτου Neel της Γκρενόμπλ.Ο επιστήμονας

Ο κ. Πελεκάνος πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο του (Master) και το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ και για 10 χρόνια περίπου εργάστηκε ως ερευνητής στη Γαλλία (στα εργαστήρια CNET και της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας), καθώς και τη Γερμανία (Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Στουτγκάρδης), εστιαζόμενος στα πεδία της νανοτεχνολογίας ημιαγωγών, με έμφαση στην επιστήμη των νέων υλικών και τις οπτοηλεκτρονικές ιδιότητές τους.