Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" Ηρακλείου Κρήτης 14/4/2011

Παγκόσμια διάκριση του ΠΑΓΝΗ για τη χειρουργική στην παχυσαρκία

 

 
Παγκόσμιας αναγνώρισης έτυχε η χειρουργική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα στην νοσογόνο παχυσαρκία, με την αναγνώριση και διαπίστευση του Καθηγητή Χειρουργικής κ. Ιωάννη Μελισσά και της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας την οποία διευθύνει, ως Κέντρο Αριστείας για τη Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική!

Η τιμητική αυτή διάκριση του καθηγητή κ Μελισσά και η αναγνώριση του σπουδαίου έργου που επιτελείται στην Κλινική Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου , έγινε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (International Federation for the Surgery of Obesity - IFSO).

Η αναγνώριση της Μονάδος ως Κέντρο Αριστείας δίδεται για πρώτη φορά σε Ελληνικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα από τον Διεθνή Οργανισμό και μετά από λεπτομερή διαδικασία ελέγχου της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, στην αντιμετώπιση ασθενών με παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη.

Το Ιατρικό Προσωπικό της Κλινικής για δύο συνεχή χρόνια (2009-2010) κατέγραψε ανώνυμα σε διεθνή Βάση Δεδομένων, η οποία ελέγχεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας-IFSO ,όλους τους νοσογόνα παχύσαρκους ασθενείς που χειρουργήθηκαν από 20/1/2009 έως 20/1/2011.

Τα σωματομετρικά δεδομένα, οι διατροφικές συνήθειες, τα συνοδά νοσήματα, το είδος της επέμβασης που έγινε, οι επιπλοκές, οι επαναεισαγωγές, η τυχόν θνητότητα, τα απώτερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και οι επανεγχειρήσεις, καταγράφονταν καθημερινά από το προσωπικό της Κλινικής στη βάση δεδομένων που λειτουργεί διαδικτυακά.Η πορεία και εξέλιξη των ασθενών μετά τη χειρουργική επέμβαση, δηλ. η απώλεια βάρους, η ποιότητα ζωής τους, η ίαση και η σημαντική βελτίωση των συνοδών νοσημάτων καταγράφηκε μετεγχειρητικά ως και τον 24ο μήνα.