Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ  Ηρακλείου Κρήτης  4-1-2009 

Αλέκος Ανδρικάκης

Σκληρή φορολογία για τους Ελληνες... πάνω από 70 κιλά

Ο καζαμίας της “Π” για το 2010

Φορολογούνται όλοι οι Έλληνες με βάρος πάνω από τα 70 κιλά

Ο πολιτικός Καζαμίας της «Π» για το 2010 αποκαλύπτει: αλλάζει πλέον η λογική της φορολογίας και αντί για όλα τα λεφτά, θα φορολογούνται όλα τα κιλά

100 ευρώ ετήσιο χαράτσι σε κάθε φορολογούμενο για κάθε επιπλέον κιλό


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

*Αιφνιδιαστική κίνηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που στέλνει εφοριακούς σε όλες τις τελετές αγιασμού των υδάτων και εισπράττουν ό,τι έχουν πάνω τους κολυμβητές, ιερείς και αρχιερείς, ψάλτες, επίσημοι και κοινό. Με τις εισπράξεις μειώνεται το έλλειμμα κατά 0,75%. «Η πολιτική μας αποδίδει», δηλώνει από το λιμάνι του Πειραιά υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του εκφράζει τη συμφωνία του στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Έχομε πει ότι θα συμφωνούμε με τις θετικές πρωτοβουλίες και θα διαφωνούμε με ό,τι θεωρούμε λάθος», δηλώνει.

*Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καλεί τη μητέρα του κυρία Μαργαρίτα, την οποία και ανακηρύττει ως επίτιμο μέλος. «Ήταν ένα χρέος τιμής για μένα», σημειώνει στην ομιλία του προς τους υπουργούς, η οποία μεταδίδεται ζωντανά σε εθνικό δίκτυο.

*Με το τέλος των εορτών οι έμποροι του Ηρακλείου πανηγυρίζουν για τον φοβερό τζίρο που έκαναν όλες αυτές τις ημέρες. Αλλά καθώς πηγαίνουν στις τράπεζες για να ανοίξουν νέα βιβλιάρια καταθέσεων καθώς τα παλιά δεν χωρούν τα λεφτά τους, ξυπνούν καθώς τους χτυπά το κουδούνι η εφορία και τους επαναφέρει στην πραγματικότητα.

*Του Άη Γιαννιού οι υπάλληλοι της νομαρχίας κόβουν τη βασιλόπιτά τους. Το φλουρί πέφτει σε υπάλληλο της πολεοδομίας και μαζί ένα χαστούκι στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων. Δράστις η νομάρχης Ευαγγελία Ηλιάκη- Σχοιναράκη, η οποία θεωρεί ότι υπήρξε συνωμοσία για να μην κερδίσει εκείνη το φλουρί.

*Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται και στις Αλκυονίδες μέρες του Ιανουαρίου στις Αρχάνες ανθίζουν οι αμπελώνες. Μέσα σε μερικές μέρες τα αμπέλια κάνουν σταφύλια και οι παραγωγοί έχουν σοδειά ρεκόρ, εισπράττοντας τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών, καθώς πρόκειται για σταφύλια εκτός εποχής.

*Μια ζεστή βραδιά του Ιανουαρίου ένας παράξενος τύπος κυκλοφορεί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να ανοίξει την πόρτα και να μπει μέσα. Κινεί τις υποψίες επειδή είναι παράξενα ντυμένος, φορώντας ένα παλτό, παρά την υψηλή θερμοκρασία. Όταν καλείται η φρουρά του Μαξίμου, οι πάντες αναγνωρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό κύριο Κώστα Καραμανλή, με μερικά παραπάνω κιλά. Προφανώς είχε ξεχάσει ότι δεν ήταν πλέον ένοικος του μεγάρου. «Μα έχω ξεχάσει μέσα τέσσερα dvd και δύο playstation», φέρεται να εξηγεί.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

*Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης προχωρεί σε σαρωτικό ανασχηματισμό. Καταργεί και τις επτά θέσεις αντιδημάρχων και ορίζει μόνον έναν, τον Κώστα Μαμουλάκη, αναθέτοντάς του όλες τις αρμοδιότητες των υπολοίπων αντιδημαρχιών.

Στις δημαιρεσίες του δημοτικού συμβουλίου ο Δημήτρης Καρατζάνης αναδεικνύεται ομόφωνα πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας και πρακτικογράφος του σώματος.

*Ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης αναλαμβάνει αντιπρόεδρος του κόμματος της ΝΔ. Την ανακοίνωση κάνει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναγνωρίζοντας, όπως λέει, στο πρόσωπο του νεαρού βουλευτή έναν έντιμο αντίπαλο, αλλά και μια πολιτική ιδιοφυία.

*Γκρίνια στο χώρο των αγροτών για το ύψος και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης καταθέτει στη βουλή 12 ερωτήσεις και 13 αναφορές αγροτικών συλλόγων για την άθλια, όπως τη χαρακτηρίζει, κοροϊδία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε βάρος των αγροτών, ειδικά της Κρήτης. Όταν συνειδητοποιεί ότι τώρα είναι ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός, είναι πλέον αργά…

*Ανακοινώνεται η κάλυψη άλλων δύο θέσεων γενικών γραμματέων υπουργείων με τη διαδικασία του διαδικτύου. «Θα ακολουθήσουν και άλλες τοποθετήσεις», μας καθησυχάζει κυβερνητική ανακοίνωση.

*Η Ευαγγελία Ηλιάκη-Σχοιναράκη και οι φίλες της βάφουν τα μαλλιά τους μαύρα, για να αποδείξουν ότι δεν τους ταιριάζουν τα ανέκδοτα για τις ξανθιές. Σάλος στο Ηράκλειο, από την αποκάλυψη που κάνει γνωστός τοπικός τηλεπαρουσιαστής.

ΜΑΡΤΙΟΣ

*Κατατίθεται η πρώτη φάση του φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλάζει πλέον η λογική της φορολογίας και αντί για όλα τα λεφτά, θα φορολογούνται όλα τα κιλά. Έτσι, όποιος Έλληνας έχει πλέον ατομικό βάρος άνω των 70 κιλών θα πληρώνει 100 ευρώ ετησίως για κάθε επιπλέον κιλό. «Πριν απʼ όλα θέλομε να έχομε υγιείς Έλληνες. Είναι ένα κίνητρο να αδυνατίσουν οι πολίτες μας, να σπαταλούν λιγότερα χρήματα για φαγητό σε μια εποχή μεγάλης κρίσης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κύριος Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του εκφράζει τη συμφωνία του στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Έχομε πει ότι θα συμφωνούμε με τις θετικές πρωτοβουλίες και θα διαφωνούμε με ό,τι θεωρούμε λάθος», δηλώνει. Τη συμφωνία του εκφράζει και πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Δεικτάκης, που από τότε που έχασε την έδρα του έχασε και κάμποσα κιλά.

*Έντονη είναι όμως η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου για το νομοσχέδιο με το οποίο φορολογούνται όλα τα κιλά.

Ο κ. Πάγκαλος φέρεται να δηλώνει σε συναδέλφους του (στα κιλά) ότι ο πρωθυπουργός κηρύττει πόλεμο στον ίδιο και την κοιλιά του.

Ενώ ο κ. Κεγκέρογλου, κρύβοντας το κοψίδι που κρατά στο χέρι, δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Κι ήντα θέλει να μας κάνει ο Παπανδρέου; Σαν κι αυτόν; Εδά κατάλαβα γιατί δεν με ήθελε υπουργό».

Η διαφωνία του κ. Βενιζέλου δεν ακούγεται, ακριβώς.

*Ο γιατρός Γιάννης Μιχελογιαννάκης συμφωνεί με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, και δηλώνει: «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια κυβέρνηση φροντίζει για την υγεία των ανθρώπων της. Το επαναστατικό προτσές δεν μπορεί να διακοπεί. Είναι άραγε τυχαίο ότι υπάρχουν τέσσερις συμπτώσεις; Πρώτον, ένας γυμνασμένος και αδύνατος σοσιαλιστής πρωθυπουργός. Δεύτερον ένας σοσιαλιστής πρωθυπουργός που δεν καπνίζει. Τρίτον, ένας σοσιαλιστής πρωθυπουργός που φέρει το όνομα Παπανδρέου. Τέταρτον, ότι είμαι οπαδός του και θέλω να γίνω βουλευτής ή περιφερειάρχης».

*Με το νομοσχέδιο συμφωνεί και η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. «Επιτέλους ένα φιλολαϊκό νομοσχέδιο», σημειώνει. «Ο καπιταλισμός κατάντησε τους εργαζόμενους τσιλιβήθρες. Η πλουτοκρατία έχει στομάχια και κοιλιές, καιρός ήταν να πληρώσει και αυτή», προσθέτει.

*Αντίθετα διαφωνεί οριζόντια και κάθετα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, που μιλά για σοσιαλιστική λαίλαπα η οποία ενέσκηψε στη χώρα και σαρώνει τα πάντα, με τη βοήθεια των Αμερικάνων.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

*Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών για το συνέδριο της ΝΔ. Ο πρώην βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς εκτοπίζει σχετικά εύκολα όλους τους άλλους υποψηφίους και αναδεικνύεται νέος πρόεδρος του κόμματος στο νομό.

*Κρίσιμο για τη ζωή ασθενούς χειρουργείο διακόπτεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς δύο γνωστοί γιατροί διαπληκτίζονται για το ύψος της αμοιβής τους από τους συγγενείς του αρρώστου. Ο ασθενής διασώζεται την τελευταία στιγμή, αλλά οι εφημερίδες καταγγέλλουν ότι ο άνθρωπος παραλίγο να πεθάνει επειδή οι δύο γνωστοί γιατροί πετούσαν ο ένας στον άλλο τα νυστέρια του για το ποσοστό που θα έπαιρνε ο καθένας από ένα χρηματικό ποσό, ονόματι «φακελάκι», με συνέπεια να κλείσει το χειρουργείο. «Είναι ψέματα. Εμείς είχαμε συμφωνήσει στο ποσοστό, αλλά μας τα χάλασαν οι συγγενείς που μας έδωσαν επιταγή, η οποία δεν μπορεί να μοιραστεί», δηλώνουν με πρωτοφανή ειλικρίνεια, που συγκινεί το πανελλήνιο.

Ακολουθεί εκπομπή από γνωστό τηλεδημοσιογράφο, ο οποίος κρατώντας την επιταγή, που δεν χωρίζεται, στα χέρια του, καταγγέλλει επί 6 ώρες τον ένα από τους δύο γιατρούς πλέκοντας το ίδιο διάστημα το εγκώμιο του άλλου. Παράλληλα, επί εξάωρο επαναλαμβάνει τακτικά το ερώτημα: «Πού είναι ο πρωθυπουργός; Πού είναι η υπουργός Υγείας; Πού είναι ο εισαγγελέας; Πού είναι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου; Πού είναι ο κυρ Γιώργης κι η θειά μου η Σοφία; Γιατί δεν παρεμβαίνουν;»

*Στην υπόθεση παρεμβαίνει όμως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, που πετάγεται από το φαρμακείο του στο Πανεπιστημιακό και μετά την πρώτη ώρα της τηλεοπτικής εκπομπής παρεμβαίνει δορυφορικά στο όλο θέμα. «Συμφωνώ με όσα είπατε, αν ολοκληρώσατε», είναι η εντυπωσιακή και διαφωτιστική πολιτική του δήλωση.

*Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παραβρίσκεται, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο τροχονόμος βάρδιας που ρυθμίζει την κυκλοφορία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Φυσικά για ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στους υπουργούς.

* Παραιτείται, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ο νέος γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Καρούντζος. Στη θέση του ορίζεται ο Σεραφείμ Τσόκας, πρώην γενικός γραμματέας, ο οποίος επελέγη με βάση τη διαδικτυακή διαδικασία κατάθεσης βιογραφικών. Ο κ. Καρούντζος επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΑ, στη θέση του κ. Τσόκα.

*Διαγράφεται από τη ΝΔ, με απόφαση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Δεικτάκης. Αμέσως αναλαμβάνει περιφερειάρχης Κρήτης στον τομέα της υγείας. «Ό,τι κάνω, το κάνω για την πατρίδα», διευκρινίζει.

ΜΑΪΟΣ

*Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Στρατάκης σπάει όλα τα ρεκόρ, καθώς παραβρίσκεται το ίδιο σαββατόβραδο σε 8 γάμους,12 βαπτίσεις, τρεις αρραβώνες και μια ολονυκτία. Όπως λένε οι παλιοί κοινοβουλευτικοί, πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών.

Το επόμενο Σάββατο η συνάδελφός του, του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Σκφραφνάκη παραβρίσκεται σε λιγότερο από δύο ώρες, σε 12 γάμους, 13 βαπτίσεις, τέσσερις αρραβώνες και δύο γλέντια, προλαβαίνοντας να χαιρετήσει δια χειραψίας όλους τους καλεσμένους, να βγάλει 15 ομιλίες και να σύρει 12 φορές το χορό. Έτσι παίρνει εκείνη το ρεκόρ. «Κι αμʼ ήντα; Θα άφηνα εγώ το Στρατάκη να με ξεπεράσει; Ήντα νόμιζες;», λέει σε άλλο συνάδελφός της.

«Τους παραδέχομαι και τους δύο», δηλώνει ο πρώην βουλευτής Στέλιος Ματζαπετάκης. «Τόσο ο κ. Στρατάκης, αλλά κυρίως η κ. Σκραφνάκη, απέδειξαν στην πράξη ότι είναι καλύτεροι κοινοβουλευτικοί από εμένα».

*Ο Λασιθιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, εκ προσωπικοτήτων όλου του πολιτικού φάσματος, με τη συμμετοχή και του Στυλιανού Παττακού καθώς και ενός εκ των βασανιστών του στη διάρκεια της χούντας. Στόχος θα είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα δημοκρατίας στη χώρα. «Με τον τρόπο αυτό θα δείξομε ότι ξεπερνάμε τα προβλήματα του παρελθόντος και θα αντιμετωπίσομε όλοι μαζί το αύριο», είναι η δήλωσή του.

*Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με γραπτή δήλωση του από το σπίτι στο Ακρωτήρι, διαφωνεί με την πρόταση Ανδρουλάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «άπειρο κομμουνιστοσοσιαλιστή του γλυκού νερού». Και ζητά τη συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας. Όπως εξηγεί, το σχήμα θα είναι ολιγομελές, καθώς αυτή την ώρα δεν χρειάζονται πολλές δαπάνες για υπουργούς. «Καλό είναι όμως αυτοί που θα χρησιμοποιηθούν να καλοπληρωθούν για να αφοσιωθούν πλήρως στο έργο τους και να μην έχουν άλλους πειρασμούς και επιρροές», τονίζει. Η πρότασή του προβλέπει την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον ίδιο, με τέσσερις υπουργούς συνεργάτες του. Την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Ισίδωρο Κούβελο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. «Η σύνθεση σηματοδοτεί ένα σχήμα ανανέωσης και σκληρής δουλειάς. Αλλά παράλληλα δείχνει ότι η ευθύνη για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα ανατίθεται μόνο σε εκείνους που δεν έχουν ευθύνη για το έλλειμμα. Στην οικογένεια Μητσοτάκη».

*Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία, ως είθισται, μεταδίδεται ζωντανά, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καλεί τον πρόεδρο των Ελλήνων ομοφυλοφίλων προκειμένου να ενημερωθούν οι υπουργοί του αλλά και οι Έλληνες για τα προβλήματα αυτής της κοινωνικής ομάδας.

*Ανακοινώνεται το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Στο νομό Ηρακλείου οι 26 δήμοι περιορίζονται σε δύο. Ένας μητροπολιτικός στη βόρεια παραλία, με έδρα την πόλη του Ηρακλείου, ένας σε όλο τον υπόλοιπο νομό, με τον τίτλο «Δήμος, εκτός δήμου Ηρακλείου». Καταργείται και τυπικά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ οι εκλογές για τον αιρετό περιφερειάρχη παραπέμπονται στις αρχές του 2011.

ΙΟΥΝΙΟΣ

*Καλύπτεται η θέση ενός ακόμη ειδικού γραμματέα σε υπουργείο με τη διαδικασία του διαδικτύου. «Όπως διαπιστώνετε, προχωρούμε τάχιστα στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού», δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

*Ο βουλευτής της ΝΔ Μανόλης Κεφαλογιάννης καταθέτει στη βουλή επερώτηση καταγγέλλοντας ότι στο λιμάνι του Ηρακλείου δεν έγινε κανένα έργο υποδομής από το 2.000 και μετά. Ο κ. Κεφαλογιάννης ζητά να του απαντήσουν όλοι οι υπουργοί Ναυτιλίας των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας γιατί δεν έπραξαν το παραμικρό προκειμένου να αναβαθμίσουν ένα εκ των μεγαλυτέρων λιμανιών της χώρας. Όταν του θυμίζουν ότι ο ίδιος ήταν ο μακροβιότερος υπουργός Ναυτιλίας αυτό το διάστημα, απαντά: «Εγώ δεν κάνω πολιτική ανάλογα με ό,τι με συμφέρει. Οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες, όπως ο Τσόρτσιλ και ο Αϊζενχάουερ, δεν λογάριαζαν ποτέ προσωπικό ή κομματικό κόστος, μόνο το καλό της πατρίδας. Ενώ ο Στάλιν δεν δίστασε να καταδιώξει ακόμη και συγγενικά του πρόσωπα για εκείνο που νόμιζε καλό για τη χώρα του».

*Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης τοποθετεί στο γραφείο του τη φωτογραφία του Γιώργου (του Παπανδρέου), δίπλα στο σταυρό που του απένειμε ο Ανδρέας (ο Μητροπολίτης).

*Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που μεταδίδεται ζωντανά σε εθνικό δίκτυο, παραβρίσκεται, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο γνωστός σεξολόγος Θάνος Ασκητής. Φυσικά για ένα μάθημα σεξουαλικής αγωγής στους υπουργούς. «Φυσικά όχι επί των Ελλήνων», διευκρινίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής.

*Ορίζεται η νέα διοίκηση του ΟΛΗ με πρόεδρο τον Νίκο Αντωνακάκη, που δηλώνει ότι θέλει να κατέχει άμισθη θέση, για να προσφέρει στον τόπο, και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ευάγγελο Σισσαμάκη, που προσφέρει το μισθό του στις άπορες κορασίδες.

*Ο πρώην νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής παρουσιάζει το νέο του επιστημονικό σύγγραμμα με τον τίτλο «Οι μεταβολές στην πηγή ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της τεχνολογίας επικοινωνιών, η οικονομική κρίση, η κρίση αξιών, η προσβολή του περιβάλλοντος, και οι παρακαταθήκες του Μίνωα. Πώς επηρεάζεται η εκλογή του νομάρχη Ηρακλείου;» Την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας το σύγγραμμα πουλάει 17.235 αντίτυπα.

ΙΟΥΛΙΟΣ

*Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς ορίζεται από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αναπληρωτής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Ο λαός έκανε λάθος που δεν εξέλεξε και πάλι τον Γιάννη. Αυτό το λάθος πρέπει να αποκατασταθεί», δηλώνει από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

Απρόβλεπτος όμως ο Γιάννης Σκουλάς αιφνιδιάζει τους πάντες καθώς αρνείται τη θέση. «Ε, όχι και αναπληρωτής», τον ακούει Ηρακλειώτης να μονολογεί κάποια κρύα βραδιά σε σκοτεινό δρόμο του Ηρακλείου.

*Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καλείται να μιλήσει στους υπουργούς ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

*Συνεχίζεται η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Ο Μάνος Φραγκιαδουλάκης διορίζεται διοικητής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. «Είναι η αρχή μιας νέας πολιτικής καριέρας», φέρεται να είπε σε παρέα φίλων του, θέτοντας και τους επόμενους στόχους του: αντιδήμαρχος, γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής.

Στη θέση του διοικητή του Πανεπιστημιακού τοποθετείται ο Δημήτρης Αποστολάκης, αν και ο ίδιος επιθυμούσε να τοποθετηθεί αρχηγός Γ.Ε.Α. «Δεν μπορούμε να έχομε τα πάντα», σημειώνει.

*Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για την υποχρεωτική αναγραφή των Ελλήνων στα γυμναστήρια. Με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι όποιος δεν εγγραφεί αμέσως, θα φορολογείται με 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του εκφράζει τη συμφωνία του στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Έχομε πει ότι θα συμφωνούμε με τις θετικές πρωτοβουλίες και θα διαφωνούμε με ό,τι θεωρούμε λάθος», δηλώνει.

* Παραίτηση -σοκ, με την επίκληση προσωπικών λόγων, του νέου γενικού γραμματέα της περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα. Στη θέση του ορίζεται ο Θανάσης Καρούντζος, πρώην γενικός γραμματέας, ο οποίος επελέγη με βάση τη διαδικτυακή διαδικασία κατάθεσης βιογραφικών. Ο κ. Τσόκας επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΑ, στη θέση του κ. Καρούντζου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

*Ο Γιάννης Κουράκης παραιτείται από πρόεδρος του ΟΦΗ και αναλαμβάνει στη θέση του ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας. Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο Φανούρης Βατσινάς. Οι οπαδοί του ΟΦΗ παραληρούν από χαρά στους δρόμους των Καμινίων, αφού επιτέλους θα υπάρξει σοβαρότητα στη διοίκηση της ΠΑΕ, με την παρουσία του διδύμου των επιτυχιών.

Μετά την αλλαγή στον ΟΦΗ, ο Γιάννης Κουράκης αναλαμβάνει υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στον Εργοτέλη και ο Νίκος Μαχλάς βοηθός του προπονητή Νίκου Καραγεωργίου.

* Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης ενόψει του Δεκαπενταύγουστου προσφέρει στη Μεσαρά νηστίσιμο τραπέζι σε 12.000 πολίτες, αρκεί να αποδείξουν ότι τον είχαν ψηφίσει στις εκλογές.

Το τραπέζι, κόστους 240.000 ευρώ, είναι μια χορηγία της ΔΕΠΤΑΗ, με απόφαση του προέδρου της Γιώργου Παρασύρη.

*Η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου ορίζεται σύμβουλος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη.

*Εκλογές για την ανάδειξη νέας Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Ασλάνης εκλέγεται πανίσχυρος γραμματέας και την επομένη ημέρα προχωρεί στη διαγραφή του προηγούμενου γραμματέα Μιχάλη Παπαδάκη και του άλλοτε γραμματέα Βασίλη Κεγκέρογλου, με τον οποίο έχει διαφορές από το παρελθόν. Και προχωρεί στη θέσπιση τριών θέσεων υπογραμματέων, στις οποίες ορίζει τον Νίκο Ζερβάκη, για να του φτιάχνει τα δόντια, τον Γιάννη Σταθόπουλο, για να τον κουράρει γενικά, και τον Γιώργο Βασιλειάδη, για να παίζουν πρέφα στα διαλλείματα της κομματικής δουλειάς. Η διαγραφή του Γιάννη Κουράκη αποτρέπεται την τελευταία στιγμή με παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων Μανόλη Παγωμένου και Νίκου Δημόπουλου. «Άσʼ τον δήμαρχε, δεν πειράζει, καλό παιδί είναι», φέρεται να είπαν στον κ. Ασλάνη, έχοντας τη συμφωνία του Γιάννη Μπαλαχούτη και του Μανόλη Αναγνωστάκη.

*Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης καταγγέλλει ότι στις εσωκομματικές εκλογές για τη Ν.Ε. από την πλευρά των νικητών έπεσαν πολλά χρήματα για την εξαγορά αλλοδαπών ψηφοφόρων (Αλβανών, Ρουμάνων, Βουλγάρων, Πακιστανών κλπ). «Δεν μʼ ενδιαφέρει να πω τα ονόματα, αλλά να εντοπίσω τις καταστάσεις που πληγώνουν το κίνημά μας. Ούτε μʼ ενδιέφερε να γίνω γραμματέας της Ν.Ε., αν και θα μπορούσα», αναφέρει στην επιστολή του.

*Με την έναρξη των εγγραφών στα νηπιαγωγεία ψηφίζεται νέος νόμος σύμφωνα με τον οποίο για κάθε εγγραφή θα καταβάλλεται το ποσό των 1.250 ευρώ. «Επιδιώκομε να μειώσομε δραστικά το έλλειμμα, ασκώντας όμως και κοινωνική πολιτική ως σοσιαλιστές. Έτσι ελαφρύνομε τους μη προνομιούχους Έλληνες, εξαιρώντας από το τέλος εγγραφής τα παιδιά που έχουν ένα μάτι», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οι εφημερίδες αναγράφουν ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση της Λούκας Κατσέλη με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς η υπουργός επέμενε ότι δεν έπρεπε να πληρώνουν και τα νήπια με ένα πόδι.

*Αρχίζουν οι επιλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες πόλεις. Ο Γιάννης Κουράκης κόβεται από υποψήφιος και ορίζεται σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στον τομέα των επενδύσεων.

Ακολουθεί ανοικτή διαδικασία μέσω διαδικτύου και υποψήφιος δήμαρχος στο Ηράκλειο αναδεικνύεται ο βουλευτής Μανόλης Στρατάκης, που δηλώνει ότι ήλθε η ώρα για μία νέα πολιτική καριέρα.

Η έκπληξη γίνεται από τους δύο ευρωβουλευτές. Ο Σπύρος Δανέλλης καταθέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Χερσονήσου, και μάλιστα επιμένει σʼ αυτήν παρά το γεγονός ότι του εξηγούν πως με τη νέα μεταρρύθμιση δεν υπάρχει πλέον αυτός ο δήμος. «Δεν ξέρω τίποτε, εγώ είχα συνεδρίαση στις Βρυξέλες», φέρεται να λέει.

Ενώ ο έτερος των Κρητών ευρωβουλευτών Γιώργος Σταυρακάκης καταθέτει υποψηφιότητα για το δήμο της Ιεράπετρας. Η δική του αίτηση μετράει, αφού η Ιεράπετρα διατηρείται ως δήμος.

*Μʼ επιστολή του στον κ. Παπανδρέου ο άλλοτε δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης καταγγέλλει την τοποθέτηση του Γιάννη Κουράκη στη θέση του πρωθυπουργικού συμβούλου. «Η πόλη χρειαζόταν τον κ. Κουράκη», γράφει μεταξύ άλλων.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

*Μετά την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η νομάρχης Ευαγγελία Ηλιάκη- Σχοιναράκη ανακαλείται στο σχολείο της, αλλά τελικά παίρνει απαλλαγή, καθώς εκλέγεται πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πετροκεφαλίου. «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να αλλάξει σελίδα στο χωριό μου», δηλώνει περιχαρής, χτυπώντας το χέρι της στο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά της.

Η κ. Σχοιναράκη συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της υποψηφίας δημάρχου Μαρίας Πετρακογιώργη.

*Ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης, συνεχίζοντας τις οικονομικές σπουδές του, καταθέτει το μεταπτυχιακό του με θέμα: «Η μακρομικροοικονομία σε καταστάσεις ακραίας οικονομικής και θεσμικής ασφυξίας, τα οικονομικά αποτελέσματα της Fed και της European Central Bank και ο χρηματιστηριακός δείκτης Nasdaq. Από τη θεωρία του Κέυνς στην ιδεολογία του Κρούγκμαν». Αμέσως μετά κάνει το διδακτορικό του στο περίφημο London School of Economics. Και τα δύο εγκρίνονται με τον υψηλότερο βαθμό.

*Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του εκφράζει τη συμφωνία του με την κυβέρνηση. «Έχομε πει ότι θα συμφωνούμε με τις θετικές πρωτοβουλίες και θα διαφωνούμε με ό,τι θεωρούμε λάθος», τονίζει. «Μα, σε τι συμφωνείτε; Δεν ανακοίνωσε κάτι η κυβέρνηση», τον ερωτούν οι δημοσιογράφοι. «Δεν έχει σημασία», απαντά ο κ. Σαμαράς. «Σημασία έχει ότι συμφωνώ».

* Μια είδηση αιφνιδιάζει τους πάντες. Παραιτείται, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ο νέος γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Καρούντζος. Στη θέση του ορίζεται ο Σεραφείμ Τσόκας, πρώην γενικός γραμματέας, ο οποίος επελέγη με βάση τη διαδικτυακή διαδικασία κατάθεσης βιογραφικών. Ο κ. Καρούντζος επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει εκ νέου διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΑ, στη θέση του κ. Τσόκα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

*Ο Γιώργος Παπανδρέου απολύει τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τη θέση του υπουργού και τον διαγράφει από το ΠΑΣΟΚ. Αιτία η άρνησή του να συνυπογράψει το νόμο περί φορολογίας των κιλών. Με δήλωσή του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Κουράκης υποστηρίζει τη διαγραφή και χαρακτηρίζει τον κ. Παπανδρέου μέγα ηγέτη.

*Ο Αντώνης Σαμαράς προσφέρει στη Ντόρα Μπακογιάννη την προεδρία του τομέα των σχέσεων της ελληνικής πολιτείας με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. «Αυτός είναι ένας πράγματι κρίσιμος τομέας», δηλώνει ο κ. Σαμαράς.

Η κ. Μπακογιάννη, πάντως, αρνείται δηλώνοντας ότι έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά. Και διαγράφεται από το κόμμα.

*Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Όπως αποκαλύπτεται, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντόρα Μπακογιάννη συναντώνται στο Χίλτον και αποφασίζουν να συγκροτήσουν μια νέα πολιτική παράταξη με την ονομασία «Μεσαίος Χώρος».

*Επί επτά βραδιές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εμφανίζεται στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών και υποστηρίζει ότι η παράταξη είναι αυτή που έλειπε από την ελληνική πολιτική σκηνή. Και για να δηλώσει την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία, τίθεται στη διάθεση του νέου κόμματος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην προεδρία του. «Θεώρησα χρέος μου να το κάμω αυτό. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να συμβάλλομε στην επιτυχία του», δηλώνει.

*Ο Σταύρος Αρναουτάκης δέχεται προτάσεις από πολλά οικονομικά πανεπιστήμια όλου του κόσμου προκειμένου να διδάξει στην έδρα της μακρομικροοικονομίας, αλλά εκείνος τελικά επιλέγει τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικής Έρευνας, του επικεφαλής, δηλαδή, στο νέο υπουργείο που αναλαμβάνει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Υφυπουργοί ορίζονται οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη και Γιώργος Προβόπουλος, που παραμένει παράλληλα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

*Ραγδαίες εξελίξεις στον Συνασπισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται από την προεδρία και φεύγει για μόνιμη εγκατάσταση στο Τορόντο του Καναδά, δηλώνοντας ότι μόνο ο Αλέκος Αλαβάνος μπορεί να βγάλει το κόμμα από τα εκλογικά και πολιτικά του αδιέξοδα.

Μαζί του φεύγει και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος επιλέγει να διδάξει σε ελληνικό σχολείο της περιοχής. Αναχωρώντας προσφέρει την έδρα του είτε στον Μανόλή Συντιχάκη, του ΚΚΕ, είτε στη Νάντια Βαλαβάνη. «Για την ενότητα της αριστεράς, έκανα αυτή τη συμβολική πρόταση», διευκρινίζει όμως στο αεροδρόμιο του Τορόντο, κρατώντας σφικτά την έδρα του, για να μην του φύγει, μαζί με μια εφημερίδα, για να την πατήσει.

*Ο πρωθυπουργός απολύει το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και υφυπουργό του Σταύρου Αρναουτάκη, Γιώργο Προβόπουλο όταν αποκαλύπτεται ότι η ετήσια μισθοδοσία του, μαζί με τις υπερωρίες, τα εκτός έδρας και τα οδοιπορικά, υπερβαίνει τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως καλεί στο γραφείο του στη βουλή τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας Γιάννη Λεμπιδάκη και τον τοποθετεί στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Στην πρώτη του εισήγηση προς την κυβέρνηση ο νέος διοικητής της ΤτΕ προτείνει τον πρώην πρόεδρος των Μινωικών Κώστα Κληρονόμο ως υποδιοικητή και συστήνει να μην ασχοληθεί κανείς τα επόμενα 20 χρόνια με τις συντάξεις. «Επιτέλους, μια πρόταση λογική και φιλολαϊκή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ. Ο κ. Λεμπιδάκης σπεύδει να διευκρινίσει ότι λέγοντας να μην ασχοληθεί κανείς για 20 χρόνια, εννοεί να μη δίνονται καθόλου συντάξεις για μια εικοσαετία. «Με τον τρόπο αυτό θα σώσομε τα ταμεία, καθώς θα εξοικονομηθούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει σε δήλωσή του.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

*Αρχές Δεκεμβρίου σημειώνεται μια μη αναμενόμενη εξέλιξη που σοκάρει και φυσικά προκαλεί έκπληξη: παραιτείται, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας. Στη θέση του ορίζεται ο κύριος Θανάσης Καρούντζος, πρώην γενικός γραμματέας, ο οποίος επελέγη με βάση τη διαδικτυακή διαδικασία κατάθεσης βιογραφικών. Αλλά οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Ο κ. Τσόκας επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΑ, στη θέση του κ. Καρούντζου.

*Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2011 ανακοινώνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα των συντάξεων και του κόστους τελών κυκλοφορίας.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνει ότι μέχρι νεωτέρας κανένας Έλληνας και καμιά Ελληνίδα δεν θα βγεί στη σύνταξη, προσθέτοντας: «Ας παραδειγματιστούμε από τον Άγιο Βασίλη. Είναι σχεδόν 2.000 χρόνων κι ακόμη εργάζεται, χωρίς ποτέ να ζητήσει σύνταξη. Εμείς οι Έλληνες είμαστε πιο έξυπνοι από τον άγιό μας, δηλαδή, και θέλομε συντάξεις;»

Για τα τέλη κυκλοφορίας, ο υφυπουργός του Σταύρου Αρναουτάκη, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού δηλώνει ότι η παραλαβή τους θα γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011, ανακοινώνει ότι δεν θα υπάρξει καμιά αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ όσοι πλήρωσαν αυξημένα ποσά, λόγω των πράσινων τελών, θα μπορούν να πάνε στα δημόσια ταμεία για να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, στις 30 Φεβρουαρίου 2011. Ούτε μία μέρα πριν, ούτε μία μέρα μπροστά. Όσοι επιλέξουν να πάνε νωρίτερα θα πρέπει να κρατάνε και μια σακούλα για να βάζουν μέσα τα αγγούρια που θα τους μοιράζει η κυβέρνηση, ώστε να εξασκηθούν και για τη νέα χρονιά.

*«Εύχομαι καλήν πρόοδο εις όλους τους Έλληνας και εις τον πρόεδρον Αντώνη Σαμαρά, καλήν επιτυχία», δηλώνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για το 2011 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μετά από αυτό, άντε εμείς να ευχηθούμε καλή χρονιά και να μας πιστέψετε!

Καλή χρονιά, εν πάσει περιπτώσει. Με υγεία!

(Και σε όσους ξεχάσαμε, συγγνώμη. Αν και μάλλον για το καλό τους είναι!)

Αλέκος Α. Ανδρικάκης