Το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 12.000 ευρώ ενώ «κλειδί» στην τελική φορολογική ελάφρυνση ή επιβάρυνση που θα έχουν οι φορολογούμενοι με τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 αποτελούν οι αποδείξεις.

 

 

Οδηγός για τη συλλογή των αποδείξεων
Ποιες εκπίπτουν

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, μέρος του αφορολόγητου ορίου θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης κ. λπ. και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από τον φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κ. λπ.).

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουμε

- Κοινόχρηστες δαπάνες, αγορά πετρελαίου θέρμανσης κ. λπ.

- Αποδείξεις από super market, mini market και λοιπά καταστήματα ειδών διατροφής.

- Αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών.

- Δαπάνες δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων.

- Αποδείξεις από καφενεία - καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και fast food.

- Αποδείξεις από μεσίτες ακινήτων, ωδεία και σχολές μουσικής, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, αισθητικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ.

- Επισκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού (ψύξης - θέρμανσης) και εξαερισμού κατοικιών και πολυκατοικιών.

- Αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων και για την επιδιόρθωση αυτών.

- Αγοράς επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και για την επισκευή ή συντήρηση αυτών.

- Αγοράς βιβλίων, χαρτικών, σχολικών ειδών, ειδών δώρων και παιχνιδιών.

- Δαπάνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ή σε τουριστικά γραφεία - πρακτορεία.

- Ποσά που καταβάλλονται για μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για παροχή υπηρεσιών επισκευών και συντηρήσεων.

Ποιες δαπάνες θα εκπίπτουν από τον φόρο ή το εισόδημα  και δεν εχουν σχεση με τις  προηγουμενες.

- Ιατρικά έξοδα

- Δικηγορικά έξοδα

- Τόκοι στεγαστικών δανείων

- Ενοίκια κύριας κατοικίας

- Ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό

- Ασφάλιστρα ζωής

- Δίδακτρα φροντιστηρίων

- Εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου

Αποδείξεις χωρίς αξία

- Δαπάνες τηλεπικοινωνιών (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας)

- Υδρευσης

- ΔΕΗ

- Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων

- Μεγάλες πάγιες αγορές περιουσιακών στοιχείων (όπως αυτοκινήτων).

Διευκρινίσεις από το Υπ. Οικονομικών για τις αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών

Wednesday February 10, 2010 04:00 PM

 Λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις εκτός των δαπανών:

α) τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων ,ακινήτων, σκαφών, αεροσκαφών κλπ.)
β) λογαριασμοί που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του νοικοκυριού και του πολίτη (δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες σταθερά - κινητά)
γ) αυτών που καταβάλλονται για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο (λεωφορεία, τραίνα, αεροπλάνα κλπ.).

Είναι αυτονόητο ότι οι αποδείξεις των δαπανών των άρθρων 8 και 9 του ΚΦΕ π.χ. ιατρικά, φροντιστήρια, ασφάλιστρα, εισφορές, ενοίκια, τόκοι, αμοιβές δικηγόρων κ.λ.π. ήδη αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο.

Τρόπος υποβολής

Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις σε ειδική φόρμα ηλεκτρονικά ή σε κλειστό φάκελο στη Δ.Ο.Υ.

Τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων για μείωση φόρου

• Οι αποδείξεις λειτουργούν κατά δύο τρόπους: αφενός χρειάζονται για να «χτίσουν» μέρος του αφορολόγητου, και αφετέρου πέραν του αφορολόγητου ορίου δίνουν στο φορολογούμενο έκπτωση φόρου.
• Το αφορολόγητο «χτίζεται» με τις προσκομιζόμενες αποδείξεις. Το ποσό αυτό θα είναι ανάλογο με το εισόδημα που δηλώνεται και ορίζεται ίσο με ποσοστό επι  του εισοδήματος.
• Ειδικά για τους φορολογούμενους που το εισόδημα τους είναι 12.000 ευρώ και κάτω, απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων ίση με μόνο 10% του εισοδήματος..
• Αν δεν καλυφθεί το ποσό του καταρχήν αφορολογήτου της κλίμακας, το εναπομένον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 10%.
Εάν το εισόδημα της δήλωσης είναι κάτω των 6000 ευρώ δεν ζητούνται καθόλου αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολόγητου.

 Από 12000 ευρω και πανω θα υπολογιζεται το 30% του εισοδήματος  για την αξία των αποδείξεων.

 

Δηλούμενο Εισόδημα

Απαιτούμενες αποδείξεις για κάλυψη αφορολόγητου

  εως  6000 ευρώ

0

εως 12000 ευρώ (Αξία Χ10%)

Εως 1200

απο 12000 ευρω και πανω 30%

1200 (εως 12000) + 30% της αξιας εισοδ. πανω απο 12000 ευρω.

15.000

1200+900=2100

13.000

1200+300=1500

12.000

1200

10.000

1000

8.000

800

6.000

0

4.000

0

2.000

0

 


Οι αποδειξεις θα μαζευονται σε ενα φακελο θα αθροιζονται και το ποσο θα αναγραφεται στη φορολογική δήλωση.

Οταν αργοτερα η ΔΟΥ κανει δειγματολογικό ελεγχο θα προσκομιζεται ο φακελος στο υπάλληλο.

Τα παραπάνω δεν εχουν περασει ακόμα από τη Βουλή.

16/3/2010

Πήγαν στη βουλή μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

Αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, αφορολόγητο με αποδείξεις και ειδικά τεκμήρια διαβίωσης προβλέπονται στο φορολογικό ν/σ που κατατέθηκε στην αρμόδια Eπιτροπή της Βουλής. Νέο στοιχείο η δημιουργία "περιουσιολογίου": Ολοι οι πολίτες θα υποχρεωθούν να δηλώσουν εντός έξι μηνών τα ακίνητα που θα έχουν στην κατοχή τους, τα αυτοκίνητα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και εταιρικά μερίδια. Δεν θα δηλωθούν τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα τιμαριθμοποιείται ανά διετία, διαμορφώνεται ως εξής:
- για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 0%
- για εισόδημα από 12.001 έως 16.000 συντελεστής 18%
- για εισόδημα από 16.001 έως 22.000 συντελεστής 24%
- για εισόδημα από 22.001 έως 26.000 συντελεστής 26%
- για εισόδημα από 26.001 έως 32.000 συντελεστής 32%
- για εισόδημα από 32.001 έως 40.000 συντελεστής 36%
- για εισόδημα από 40.001 έως 60.000 συντελεστής 38%
- για εισόδημα από 60.001 έως 100.000 συντελεστής 40% και
- για εισόδημα άνω των 100.000 συντελεστής 45%.

Η κλίμακα για τις αποδείξεις
Η κλίμακα για τις αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:
- για εισόδημα μέχρι 6.000 δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για να εξασφαλίζουν το αφορολόγητο
- για εισόδημα μέχρι 12.000 το ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να ανέρχεται στο 10% του συνολικού εισοδήματος και
- για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώνεται θα αναλογεί στο 30% του εισοδήματος πάνω από το όριο αυτό.

Αλλα βασικά σημεία
Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ακόμη:
- η θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κυριότητά τους ή χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί) - καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων, εκτός από αυτά που αφορούν τόκους και αποδόσεις κρατικών ομολόγων
- εισάγεται από 1/1/2011 ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει των βιβλίων τους για όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση από φέτος να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών. Αναφέρονται ρητά τα ταξί, τα φορτηγά ΔΧ, τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα.
- Προβλέπονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων από την αλλοδαπή στις ελληνικές τράπεζες εντός 6 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί φόρος 5% επ' αυτών.
- Θεσπίζεται φορολογικός συντελεστής 2% για ακίνητες περιουσίες άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο επαναφοράς του ΦΜΑΠ και κατάργηση του ΕΤΑΚ. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει για τρία χρόνια.
- Θεσπίζεται φόρος 5% για τις δωρεές ακινήτων και 10% για τις δωρεές μετρητών προς ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
- Αυξάνεται από 3% σε 15% ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων των offshore εταιρειών.
- Φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των ιερών μονών και με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων και 10% οι δωρεές μετρητών.
- Μειώνεται η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων σταδιακά από 25 σε 20%. Για το 2010 ο συντελεστής του φόρου θα είναι 24%. - Δημιουργείται περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων εντός έξι μηνών, με τα ακίνητα που θα έχουν στην κατοχή τους, τα αυτοκίνητα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, ενώ εξαιρούνται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
- Θεσπίζεται point-system ανάλογα με το βαθμό κινδύνου φοροδιαφυγής με βάση το οποίο θα διενεργούνται οι φορολογικοί έλεγχοι προς νομικά και φυσικά πρόσωπα.
- Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά. Επίσης, από την ημερομηνία αυτή οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ θα γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές ή ηλεκτρονικές διαβιβάσεις μέσω τραπεζών.
- Προβλέπεται η επιβολή προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων για δεύτερη φορά. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο.
- Προβλέπονται κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο.
- Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών, ενώ θεσπίζονται νέα κίνητρα με στόχο την περιβαλλοντική προστασία. Μεταξύ άλλων θα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.
- Θεσπίζονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για δαπάνες τεχνολογικής καινοτομίας από επιχειρήσεις, ενώ εισάγονται φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μείωση του κύκλου εργασιών.

 


 counter www.com2.gr από 19/02/2010